Billeder fra Honduras

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Intro til Honduras

Honduras ligger i Centralamerika med kyst mod både Stillehavet og Atlanten. Landet er centrum for Maya-kulturens storhedstid indtil 1523, hvor conquistadorerne indledte koloniseringen. Store dele af landet er bjergland og har grænser mod Guatemala, Nicaragua og El Salvador. Landet blev en selvstændig republik i 1840 og har et areal, som er 2½ gange større end Danmarks. Der bor ca. otte millioner mennesker i landet, hvis hovedstaden er Tegucigalpa med knap to millioner inbyggere. Spansk er hovedsproget og flertallet er katolikker.

I 1998 blev landet fuldstændig raseret af orkanen ”Mitch”, og her 20 år efter lever to tredjedele af befolkningen stadig i fattigdom. Landet er ufrivilligt placeret på den smuglerrute, hvor op mod 80% af al narko til USA og Europa passerer. Af den grund er befolkningen i Honduras fanget i et samfund præget af vold og frygt, og mordraten er blandt verdens højeste. I dag begås der op mod 14 mord om dagen – ofte på grund af bandekrige. Som altid er det børnene, der er taberne. Unge uden fremtid lokkes til kriminalitet for hurtige penge, narkomilliarder korrumperer det juridiske system, og menneskerettigheder respekteres ikke. De modige, der vover at konfrontere magthaverne, lever under dagligt pres og risiko for at blive myrdet.

Dødens Avenue

Men midt i ulykken er der overraskende lyspunkter som (måske) peger på at tingene går i den rigtige retning. Mordraten er faldet 30% i løbet af de seneste år, og en effektiv politikommission er ved at rense ud i det korrupte politi.

I 2015 opstod der historisk store og fredelige demonstrationer mod den korrupte magtelite. Flere udenlandske observatører kaldte det et muligt ”Mellemamerikansk Forår” på grund af lignende, folkelige anti-korruptions bevægelser i Guatemala. Endelig har Organisationen af Amerikansk Stater (OAS) fået mandat til en stor anti-korruptions kommission, der skal undersøge landet store korruptionssager.

På trods af landets massive vold og kriminalitet er det stadig et forholdsvist sikkert land for udlændinge. Amerikanske og europæiske volontører og studerende besøger hvert år landet. Krydstogsskibe og fly bringer året rundt turister til landet, bl.a. for at se Mayaernes oldtidsruin Copan, eller for at opleve  de tre smukke øer Utila, Guanaja – og endelig Roatan, som er kåret til en af Caribiens bedste ferieøer.

Brug filmen i undervisning

Filmen er meget mere end et personligt eventyr i en blå Folkevogn – den er læren om, at det nytter at gøre en positiv forskel mellem mennesker.

Materiale til Folkeskole, HF eller gymnasium?

Vil du have inspiration til dit eget undervisningsforløb i f.eks. samfundsfag eller spansk er du velkommen til at skrive til Viva på info@viva.dk, der allerede har stor erfaring i at arrangere bl.a.:

  • Udstillingsplancher
  • Foredrag fra studerende på praktikophold
  • Besøg og udveksling af erfaringer fra tidligere volontører

Filmen er desuden en glimrende mulighed for en spændende undervisning i flere aktuelle problemstillinger om de 3. verdens ulighed, der sjældent får spalteplads:

  • Udsatte børn og unge – de evige tabere, uanset hudfarve, religion eller nationalitet
  • Social ulighed – kan man bryde den onde cirkel, der fastholder mennesker i fattigdom?
  • Vestens fortsatte rolle i udbredelsen af korruption og kriminalitet i 3. verdenslande
  • Den lokale følgevirkning af narkotikaens transportveje til misbrugere i USA og Europa

Foredrag med én på opleveren?

Jesper Grønkjær og Thomas Lütken har i årevis været Smilets Ambassadører for både voksne og børn, som liver under de mest tragiske omstændigheder. Begge er de erfarne foredragsholdere i vovemod og tryllekunst. Kontakt os hvis du vil vide mere, eller har andre emner, du ønsker belyst: info@smilingavenue.com

  • Smilet. Nytter det at gøre den lille forskel – midt i trøstesløsheden?
  • Smilet. Oplevelser Jorden rundt fra Borneo til Børneafdelingen på Rigshospitalet.
  • Smilet. Ville du smile til den kvindelige massemorder bag 400 drab?
  • Smilet. Hvad sker der med os, når smilet breder sig – og hvad gør du selv?